Seri önerisi: LAURA / PETER FREUND

20:36 orta boy popcorn 12 Comments


"Laura Leander, yaşıtlarından pek de farklı olmayan bir genç kızdır. Onüçüncü yaşgününde, kendisine son derece özel bir sorumluluk verildiğini keşfeder: İyi ile Kötü'nün ezeli mücadelesinde Laura'ya önemli bir rol biçilmiştir. 
Karanlığın Güçleri tarafından Aventerra gezegeninde çalınan İlham Kasesi'nin peşinde tehlikeli bir yolculuğa çıkar Aventerra, zamanın başlangıcından beri var olan, bizim dünyamıza paralel bir dünyadır. Bu dünya, insanlığın bütün efsanelerinin, peri masalları ve fantezilerinin yuvasıdır. Bütün bu masalsı yaratıklar Işık ile Karanlık'ın sonsuz mücadelesinin içine hapsolup kalmıştır. Laura İlham Kasesi'ni bulup Aventerra'ya götürebilecek tek kişidir. Eğer bu görvi başarıyla sonuçlandırırsa, Işığın Koruyucusu Elysion'un ölmesini engelleyebilecek ve böylece Kara Prens Borboron'un önderliğindeki Karanlık Güçler'ın Işık ve İyilik üzerinde egemenlik kurmasını önleyebilecektir. Profesör Morgenstern, Mary Morgair ve Percy Vaiant'ın yardımıyla Laura, zihin okuma, telekinesis ve rüyada yolculuk etme gibi olağanüstü becerelir kazanır. Başarı artık Laura'nın korkularının üstesinden gelmesine bağlıdır. Ancak o zaman kendisine biçilen büyük ve tehlikeli görevi yerine getirebilecektir. Cüce devlerin sonuncusu Attila Morduk, Portak, kurt kadın Silva, ve sadık refakatçi, fısıldayan sis Rauenhauch bu tehlikeli serüvende Laura'ya yardım ederler. Kötücül güçler de boş durmamaktadır. Gece elfi Albin Ellerking, şimşir ağacının korkunç köpekleri Dragan ile Dragur ve Zalim Taş Şövalye Karanlık Güçler'in Işık'a karşı zaferini sağlamak için hiçbir kötülükten kaçınmazlar."

Şimdi anlatacağım seriyi bilen kaç kişi vardır merak ediyorum öncelikle. Çünkü ilginçtir ki; çevremdeki hiç kimseden duymadığım gibi, takip ettiğim kitap bloglarında da tanıtımına rastlamadım. Belki de gözden kaçırdım. Okumayan gerçekten büyük macerayı ve eğlenceyi kaçırıyor diyebilirim. Belki edebi değeri yüksek veya insana bir şey katan bir kitap değil ama fantastik & macera türlerinden hoşlananlar için ilaç gibi bir seri vallahi! :) Aslında kuzenim de seriyi -benim zorumla- okudu ve öyle çok fazla beğenmedi ama ben ayıla bayıla okudum. Çok sevdim, keşke devamı gelse diyorum ki ucu tamamen kapalı diyemeyiz.. Belki de Harry Potter gibi bir efsaneden sonra, onun yokluğundaki boşluğu dolduracak yeni bir şeyler aradığım için bu kadar sevdim. Tabi bir HP değil. :) Ama yine de sürükleyiciliğin tam karşılığı olan, uzunluğunun hakkını veren kitaplar. Başından kalkamıyorsunuz meraktan ve heyecandan. Hala da arada göz atarım. 

Bu arada, bir yerlerde serinin filmlerinin de çıkacağını duymuştum ama o zamandan beri başka hiçbir habere rastlamadım. Aslında ciddi bir potansiyel var seride, sinema adına. Gelişen teknolojiyle de fantastik alanda çok güzel filmler izleyebiliriz ama vazgeçildi sanırım. Umarım rafa kaldırılmamıştır bu düşünce.

Kısaca seriyi özetlersek, Harry Potter ile benzeşen noktaları oldukça fazla. Kabul ediyorum ama sayfalar ilerledikçe çok güzel bir şekilde kendi özgünlüğünü yaratmış ve çok farklı bir yere gidiyor kitaplar. Zaten yazar da HP ve Yüzüklerin Efendisi gibi serilere bolca atıfta bulunmuş kitaplarda. :) Laura Leander; annesi, babası ve erkek kardeşiyle mutlu bir hayat sürmektedir. Ancak annesinin bir trafik kazasında ölmesi sonucu hayatları tamamen değişir. Babası başka bir kadınla evlenir ama fazla zaman geçmeden, o da ortadan kaybolur. Bu olayın üstünden bir yıl kadar geçmişken, Laura 13.yaşına basar ve yeni yaşı ona hiç bilmediği bir dünyanın kapılarını aralar. Biraz HP'deki yaş olayı gibi, evet. :) Kardeşiyle birlikte "Ravenstein Yatılı Okulu"nda eğitim gören Laura, yeni yaşıyla birlikte çok özel güçlere sahip olduğunu öğrenir. Dünya'ya kardeş "Aventerra" adlı bir gezegen olduğunu ve babasının da orada tutsak olduğunu öğrenmesiyle birlikte, onun için yepyeni ve çetin bir mücadele başlar. Işığın sonsuz savunucularından olan babası, kötülerin efendisi Kara Prens Borboron'un tutsağıdır. Onu kurtarma yolunda, Laura'nın karşısında birçok sorun çıkacak ve Laura bunları tek tek çözmek zorunda kalacaktır. Tabiiii biraz yardımla. :)

Ravenstein'da da kötülüğün ve ışığın temsilcileri bulunuyor. Işığın temsilcilerinden bolca yardım ve güçlerini nasıl kullanacağına dair dersler alırken (telekinetik, zamanda yolculuk, zihin okuma vs..) , bir yandan da okuldaki kötülüğün temsilicileri olan öğretmenlerle uğraşmak zorunda kalıyor. Kardeşi Lukas ve en yakın arkadaşı Kaja da ona bu yolda çok yardım ediyor. İyilik, kötülük deyince aklınıza sıkıcı ve bayatlamış şeyler gelmesin. Gerçekten yazar o kadar iyi bir kurgu oluşturmuş ve apayrı bir dünya sunmuş ki, sizi de içinize alıyor ve öyle tipik fantastik serilerden değil. Bir kere, gerçekten bütün olaylar çok iyi temellere oturtulmuş ve her şeyin mantıklı bir cevabı var. Ayrıca, çokça sihirli yaratık ve nesne de mevcut. Okuldaki tablolar, heykeller, şekil değiştiren kadınlar vs.. Fantastik teriminin sonuna kadar hakkını veriyor seri. 

Serinin bir özelliği de şu: İki ayrı yeri anlatıyor kitaplar. Bu da ilgi çekiciliği arttırıyor. Bir yandan Aventerra'da ışığın ve karanlığın temsilcilerinin hikayelerini okuyoruz, bir yandan Laura'nın hayatını ve okuldaki olayları.. Bir değil iki macera birden var yani. :) Okuldaki ışığın temsileri olan öğretmenler, fazlasıyla sevilesi! Çok sıcak ve samimi diyaloglarla yazılmış karakterler, hemen benimsiyorsunuz. Özellikle Mary ve Percy'i çok sevmiştim. :) Kötülüğün temsilcilerinden de bir o kadar nefret ediyorsunuz. Gerçekten kötüler de çok iyi yazılmış. Hele bir Sybill var ki, vallahi insan görünümlü şeytan. :) Bir yandan Laura'nın bu sihirli macerasını anlatırken, bir yandan okuldaki normal gidişattan(sınavlardan vs..) da bahsediyor yazar. Sıkıcı kelimesinin tam karşıtı bir kitap bence.

Serinin en sevdiğim özelliği ise; merakı hep diri tutması ve Laura'nın olayları mantık çerçevesinde, sanki bir bulmacaymış gibi çözmesi. Her kitabın kendine ait bir "çözülmesi beklenen sorun"u oluyor ve kitaplarda bunun hakkında sürekli ipuçları veriliyor.. Ve Laura tek tek onları birleştiriyor, üzerlerinde fikirler üretiyor. Araştırıyor. Yani öyle şıp diye öğrenilen gerçekler yok serimizde, diğer serilerden önemli bir farkı da bu bence. Tüm kitap boyunca Laura ve ekibinin araştırmalarına tanıklık ediyor, siz de onunla birlikte fikirler üretiyor ve kitabın sonunda da parçaları birleştirip olayı çözüyorsunuz. Çözünce de "Vay be! Demek böyleymiş." diyorsunuz. Bu noktada, Laura kardeşi Lukas'ın yardımını çokça alıyor tabi. Lukas zaten lakabı gibi "süper zeka". Bilgisayardan çok iyi anlıyor, her şey hakkında bilgisi var ve son olayları sürekli takip ediyor. Bu nedenle birçok konuda kilidi açan kişi oluyor genelde.

Seri 6 kitaptan oluşuyor. Ve her kitap, gayet kalın. 500 sayfaya yakın kitaplar ama inanın, bir saniye bile tempo düşmüyor ve sıkılmıyorsunuz. Devamının gelmesini gerçekten çok isterim ama artık pek sanmıyorum.. Her kitapta yeni şeyler öğreniyoruz. Mesela Laura'nın babasının durumunu öğrenmesi bir kitapta anlatılırken, diğer kitap annesiyle ilgili bir durumu işliyor. Ayrıca kötülerin de Laura'nın yoluna sürekli taş koymaları ve her kitabın "Acaba bundan nasıl kurtulacak?" diye düşündürtmesi, oldukça keyifli ve heyecan hep tavan. Başladığınızda, bir noktadan sonra olayları öğrenmek için bırakamıyorsunuz.

Yazar; Peter Freund. Alman Freund, ayrıca senaryo yazarıymış da. Birçok Alman filminde emeği varmış ve Berlin'de yaşamaktaymış. "Unutulmuş Rüyaların Şehri" adlı başka bir kitabı da mevcut. Çok samimi bir dil kullanan, akıcı ve merak öğesini sürekli aktif tutarak yazan bir yazar. Kurgu yeteneği de çok iyi bence. Gerçekten sizi o dünyaya sokuyor ve maceraları birebir yaşıyormuş hissine kapılmanızı sağlıyor..

Sonuç olarak, ben bu seriyi çok severek okumuştum. Bugün okulda tekrar aklıma düştü ve bilmeyenlerin de çok olduğunu düşünerek, tanıtmak istedim. Fantastik türü seviyorsanız, maceraya doymak ve gerçek yaşamdan kopup bambaşka bir dünyaya girmek istiyorsanız; mutlaka okuyun derim. Tabi herkes benim kadar sevecek diye bir şey yok, örneğin kuzenim. Ama bence bu tarz için -kitapların kalın da olması sebebiyle- gayet doyurucu bir seri. 

Okuyan varsa, yorumlarını bekliyorum. Benden başka da bu seriyi okuyanların olduğunu bilmek sevindirici olur. :) Umarım, keyifle okumuşsunuzdur yazımı. Uzun ve iyi bir tavsiye yazısı oldu. Bir sonraki yazıda görüşmek üzereeee! :) 

Bu arada, "Bahçemde Yeşeren Umutlar"da sona yaklaşıyorum, malesef çok sık okuyamadım bu ara. Ama bitirir bitirmez, yorumumu yazacağım. :) (İlk iki kitap kadar sürüklemediğini belirteyim şimdiden.)

12 yorum:

  1. Fantastik edebiyat seven biri olarak, seri ilgimi çekti :)

    Benim bloguma da beklerim:

    http://mahrem-i-esrar.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence fantastik severler için ideal bir seri! Bir değil iki dünyayı birden anlatması daha da ilgi çekici, hem de altı kitap. Yorumlarınızı beklerim okuyunca. :) Bakacağım blogunuza mutlaka.

      Sil
  2. mutlaka okumak istiyoruuuuummmmmm!!
    kapaklara ayrı bittim ciltli ciltli bir gün alacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten muhteşem bir seri bence. Ülkemizde neden bu kadar az okundu ya da pek duyulmadı bilmiyorum, ben kendim seriye nasıl başladığımı bile hatırlamıyorum ama bayılarak okumuştum. Heyecan ve macera dolu, bulmaca çözer gibi sürekli düşündüğün bir seri. Mutlaka tavsiye ederim. Kapakları da ayrı güzel zaten, ciltli ve tasarımı hoş. :)

      Sil
  3. Çok tatlı bir seri. Artık bende de var ^_^ Okuduğumda yorum da yayınlarım umarım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten sürükleyici ve çok güzel bir seri, kısa sürede bitireceksin. Yorumunu merakla bekliyorum. :)

      Sil
  4. bu seriyi bir sahafta görüp komik bir fiyata tüm seriyi almıştım iyi ki de almışım çok beğendim :)

    kitaplarvebulutlar.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğu kişinin bilmediğim bir seri. Ben bile nasıl görüp aldım bilmiyorum ama bayılarak okumuştum. Çok eğlenmiştim ve çok heyecanlıydı. Ne kadar çok kişi okusa iyi. Yorum için teşekkürler, bloga da göz atacağım mutlaka! :)

      Sil
  5. 5. kitabını hiçbir yerde bulamıyorum ne yazıkki...Ve seri şu anda 7 kitaptan oluşuyor. Son kitap çevrilmedi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok özür diliyorum, mesajınızı daha önce gördüm ama bir türlü cevap yazamadım. Ben çok önceden aldığım için kitapları bulmakta bir sıkıntı yaşamadım. Umarım siz de bulursunuz, gittikçe güzelleşiyor çünkü seri. Son kitabın çevrilmediğini de bilmiyordum, aslında açık bir kapı vardı son kitapta ama hepsi çevrilmiş son kitap neden çevrilmemiş acaba? Bilgi için teşekkürler, en kısa sürede çevrilir umarım pek ümitli olmasam da..

      Sil
    2. Çok özür diliyorum, mesajınızı daha önce gördüm ama bir türlü cevap yazamadım. Ben çok önceden aldığım için kitapları bulmakta bir sıkıntı yaşamadım. Umarım siz de bulursunuz, gittikçe güzelleşiyor çünkü seri. Son kitabın çevrilmediğini de bilmiyordum, aslında açık bir kapı vardı son kitapta ama hepsi çevrilmiş son kitap neden çevrilmemiş acaba? Bilgi için teşekkürler, en kısa sürede çevrilir umarım pek ümitli olmasam da..

      Sil
  6. Kütüphanede denk geldim ben de, ana alamadım kitap sınırı malum. Fantastik çok okumasam da almak istemiştim.

    YanıtlaSil